ROC Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen | niveau 2 | bol / bbl

Als Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen sleutel je aan personen- of bedrijfswagens. Je zorgt ook voor onderhoud. Je voert kleine reparaties uit en monteert vervangende onderdelen. Je werkt in een garage of bij een merkdealer.

Volg je de opleiding Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen, dan leer je onder meer hoe je personen- of bedrijfswagens moet repareren en hoe je service- en onderhoudsbeurten uitvoert.  Op school krijg je over het algemeen de theorielessen; praktijkervaring doe je op bij je leerbedrijf.

Verder krijg je op school les in Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. In de bbl-variant krijg je twee dagdelen les op school, daarnaast leer en werk je in je leerbedrijf. Naast de technische vakken (vakleer) krijg je Nederlands, rekenen, en loopbaan en burgerschap. Op je werk en op school werk je toe naar je eindniveau: het kunnen stellen van diagnoses bij complexe storingen.

De opleiding

Je leert hoe je inspecties uitvoert en hoe je onderhoudsbeurten kunt uitvoeren aan personen- of bedrijfswagens. Ook leer je hoe je de voertuigen afleveringsklaar maakt voor klanten. Kleine reparaties en het monteren van vervangende onderdelen horen ook bij deze opleiding. De vakken Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Persoonlijkheid

Je hebt technisch inzicht en bent geïnteresseerd in alles wat wielen heeft. Je denkt logisch en werkt nauwkeurig. Je werkt graag met je handen. Je onderhoudt, maakt, repareert of test voertuigen of producten die met voertuigen te maken hebben. Jij weet de laatste nieuwtjes en/of hoe je voertuigen nog sneller, sterker en veiliger kunt maken! Ook bewaak je de kwaliteit van het product en controleer je of het werk volgens de voorschriften wordt uitgevoerd. Omdat je veel contact hebt met klanten, moet je sociaal vaardig en flexibel zijn. De motorvoertuigenbranche is een dynamische branche. Er gebeurt veel en het is daarom een leuke en leerzame branche om in te werken.

Competenties

Omdat je veel contact hebt met klanten, moet je sociaal vaardig en flexibel zijn. Jij hebt geen negen-tot-vijfmentaliteit, het kan namelijk maar zo zijn dat je nog op pad moet om een klant te helpen die langs de kant staat met pech. Je bent flexibel en de tevredenheid van de klant staat hoog in het vaandel bij jou. Je werkt (milieu)bewust en gaat problemen niet uit de weg.

Meld je aan